Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.03.2013 20:50 - някой мерки за подобряване състоянието на България
Автор: pioner Категория: Политика   
Прочетен: 1352 Коментари: 0 Гласове:
2



Макар реалните проблеми на България да са различни, страната е поела по път към демократизация, европeизация и глобализация,  от който няма връщане и всякакви драстични мерки ще доведaт страната ни до изолация, а не до желания изолационизъм. Затова всякакви мерки като напускане на ЕС и пълно премахване на валутния борд биха имали повече негативни дългосрочни ефекти в сравнение с краткосрочните позитиви.

Тук смятам да предложа някои непуполярни и в повечето случаи необсъждани в публичното пространство мерки и да посоча ефектите - позитивни и негативни, краткосрочни и дългосрочни.

 

  i.            Банков сектор

·         Мерки срещу лошите кредити?

·         Премахване на наказателните лихви при рефинансиране на кредит

·         Забрана за промяна на лихвите по време на периода на кредита

·         Регулиране на небанковите финансови институции

·         Създаване на държавна банкова институция за финансиране на европроекти и МСП, както и експортно насочените производствени фирми при проценти, равни на този на БНБ

·         Повишаване на данъка върху лихвите по депозити, по-големи от 100 000 и по-дълги от 1 год

 

Ефекти:

1.       Мисля, че изразът „банкова криза” е дотегнал на всички хора, имащи досег със съвременните медии, и една от основните причини за това са необезпечените и просрочените кредити. В България те варират между 17 и 20%  от всички кредити, а българските банки нямат провизиите и капитала да се справят с предстоящата вълна от отписване на кредити. Предприетите от БНБ мерки са краткосрочни  и за един по-дълъг период от време ще имат неблагоприятен ефект върху банките, а ефектът върху икономикаta се усеща и в момента с ограничаване на кредитирането.

2.       Макар банките да твърдят, че подобна мярка ще доведе до банково номадство, моето мнение е, че това ще създаде реална конкуренция в областта на кредитирането на МСП и потребителските кредити, без банките да загубят техните сфери на влияние, ще доведе до реално намаляване на изкуствено завишените цени на кредитите чрез премахване на различни такси от самите банки в стремежа си да привлекат и задържат клиентите. Това е една от мерките, които ще регулират чрез преструктуриране лошите кредити. Тук трябва да се посочи също, че и лихвите по депозитите ще се намалят, но към момета и те са изкуствено завишени.

3.       Едностранната промяна на лихвените проценти от страна на банките намирам за престъпно.

4.       Едва ли някой в България е избегнал среща с така наречените „законни лихвари”, затова няма да се впускам в обяснения защо смятам, че когато предметът на дейност на тези фирми е отпускане на кредити, то те трябва да се регулират от БНБ, независимо дали ти отпускат 399 или 1 000 000 лв. Това ще намали техните възможности за психически и физически тормоз върху кредитополучателите и ще ги предпази от плащане на нереално високите лихви, които те предлагат, стигащи понякога няколко пъти размера на получения кредит.

5.       Както вече казах, днес излизане от ЕС е неoбмислено и макар че в краткосрочен и средносрочен план България губи повече, отколкото печели от Съюза, това може да се промени, ако се  създадат вътрешни  условия за финансиране на проектите, което/ дори при проценти, близки до тези на БНБ, и срокове на връщане на кредита, съобразени с тези на изплащането на субсидията от ЕС/, няма да бъде незаконна дотация. Също така, колкото и клиширано да звучи, МСП са гръбнакът на една икономика,  а в България този сектор всячески е тъпкан и унижаван - както от държавата, така и от банките /да не говорим за големите предприятия и вериги, които сключват картелни споразумения и правят невъзможно съществуването му/. И тук смятам, че държавата има как да се намеси с предоставяне на нисколихвени кредити, съобразени със състоянието на съответните бенефициенти. За това колко важен е износът за една държава изобщо няма да споменавам (стига парите от него да остават в държавата и данъците да се плащат!!!)

6.       Тук ще кажа само, че пари, които не се движат, не правят пари!

 

ii.            Сектор „социални придобивки” (детски, майчински, безработица и др)

·    Премахване на системата за директни плащания от държавата към нуждаещите се лица и преминаване към поименна ваучерна система

·         Трудова повинност за безработните

 

Ефекти:

1.       Системата за плащането на реални пари, поне в България, е доказала своята неефективност. Намиране на правилната формула за изплащане на тези ваучери, базирана на статистическите изследвания на потребителската кошница - каква част от тези ваучери трябва да отидат за храна, облекло и комунални услуги (вода, ток, отопление) и съобразени с това за какво се дават (помощите) ваучерите например - детските и майчинските трябва да бъдат съобразени с нуждите на детето, неговата възраст, пол и т.н. Трябва да се дават и стимули на магазините, енергоразпределителните и ВиК-дружествата да обработват тези ваучери вместо пари, докато пристигнат съответните бюджетни трансфери като данъчни облекчения и други. Смятам, че този метод на разплащания ще намали драстично злоупотребите със средства от държавния бюджет, насочени към социално подпомагане, ще осигури незабавното връщане на тези пари в икономиката на страната, както и ще намали социалното и етническо напрежение към определени етнически групи, тъй като техните неплатени сметки за ток ще намалеят драстично, а имайки предвид по колко деца имат, определеният % от ваучерите за комунални услуги може да им стигне и за покриване на стари задължения. Тук трябва да се отбележат и някои ограничения с ваучери – с тези, които са за пазаруване, няма да могат да се купуват акцизни стоки (алкохол, цигари и горива), както и няма да могат да се разменят, тъй като ще са поименни. (Могат да се въведат и бонуси за детските в зависимост от това как се представя детето в училище)

2.       Това е една от основните мерки за справяне с икономическия застой, както и с безработицата както сред младежите, обезсърчените, така и сред нискоквалифицираната и  нискообразована част от обществото. Моята идея е, че на безработните не трябва да  се изплащат помощи, а да се сформират подобно на трудови лагери, където те да могат да заслужат парите, които получават от държавата, като положеният труд ще се заплаща според минималната трудова ставка за заеманата длъжност и ще се изплащат осигуровки (част от заплатата може да се изплаща с ваучери) и ще се смята за трудов стаж. На хората, които отказват да се присъединят към тези трудови лагери, ще бъде отказвани помощи за безработни. Тези безработни ще се трудят по големите инфраструктурни проекти като  изграждане на магистрали, електрически централи, ремонт на пътна и железопътна инфраструктура и др.

 

 

 

 

iii.            Политически сектор

·         Един мандат за депутат

 

Ефекти:

1.       Напоследък в България стана модерно да се купуват депутатски мандати с цел избягване от наказателна отговорност за извършени престъпления, също така в парламента има хора, които са там от 1989г., но нито са се изказвали, нито са участвали в някакви законодателни инициативи. Тази мярка ще позволи смяната на политическия елит, която народът толкова желае, ще отвори вратите на политиката към младите и все още некорумпирани ....

 

 

 

iv.            Образование

·         Всяко дете трябва да има възможност да посещава един спорт, кръжок или друго извънкласно занимание, напълно финансирано от държавата

·         Денят трябва да започва с вдигането на националния флаг

·         Физзарядка преди началото на часовете

·         Избиране на по-ефективно управление на тежестта на ученическите чанти

 

Ефекти:

1.       Днес да се посещава един урок извън класните занимания струва между 8 и 15 лв. на час.  Това прави средно 120 лв. на месец за едно извънкласно занимание без задължителната екипировка. Не дай си Боже ако детето ви се окаже талант.

2.        ....

3.       При децата през последните 20 години се наблюдават затлъстяване и повишени проблеми с гръбначни изкривявания и единственият начин за решаване на проблема са задължителните упражнения преди часовете, които освен, че ще повишат тонуса(физически и психически) на учениците, ще им изградят и навици към спорт и здравна култура.

 

v.            Институции

·         Създаване на електронно правителство

·         Издаване на универсален електронен подпис на всички фирми

·         Подмяна на документите за самоличност с такива с универсален електронен подпис и достъп до цялата база данни на лицето през електронния му паспорт

 

Ефекти: за тези предложения няма да се впускам в подробности- едва ли има хора, които да не са най – малкото чували за естонския модел, който смятам, че спокойно може да бъде приложен и у нас. Това ще доведе до премахване на голяма част от бюрократичния апарат, с което и премахване на предпоставките за корупция,  които той създава. За спестеното време за чакане на документ или разрешително няма да говоря, но при едно електронно правителство /така, както аз си го представям/, когато за издаването на един документ са нужни 4 други документа и те се намират в държавни институции (а по-нататък и в частни), единственото, което трябва да направите, е да поставите електрония си подпис и готово.

 

vi.            Военен сектор

·         Връщане на военната повинност (казармата) от 6 месеца, задължителна за всеки здрав българин до 30 години

Ефекти: изграждане на характер

vii.            Демография

·         Отделяне на повече средства от бюджета за ин витро

·         Превенция на абортите

·         Създаване на ефективна система за осиновяване и сурогатно майчинство

·         Ранно обучение по сексуална култура в училищата

Ефекти:

1.       Повече от 160 000 двойки в България имат проблеми със стерилитета, а през 2013 са отделени пари за едва 3000 двойки. При намаляването на населението на България с близо 600 000 души за 10 години смятам, че трябва да се вземат спешни мерки за справяне с проблема със стерилитета и най – бързото и ефективно решение е ин витро. В рамките на 5 – 7 години може да се обърне отрицателният прираст на населението, ако се вземат драстични мерки.

2.       Според статистиката всяко второ заченато дете в България не се ражда, което е обвързано и с ниската сексуална култура на населението

 

viii.            Войната по пътищата

·         Забрана за движение на автомобили по - стари от 25 години

·         Забрана за покупко-продажба на автомобили по – стари от 20 години

·         Забрана на вноса на употребявани автомобили по – стари от 3 години (както и автомобили, претърпели ПТП)

·         Забрана за превоз на пътници с автобуси по – стари от 15 години

·         Увеличаване на радарите – камери по пътищата и премахване на табелите за обозначаването им, както и премахването от интернет на картите с техните позиции

·         Шофьорите със стаж под една година зад волана да управляват МПС задължително със придружител с поне 5 години стаж

·         Отнемане на книжката за 1 година при второ нарушение на Правилника за движение по пътищата и отнемане на книжката доживот и  на автомобила -  при трето

·         Опреснителен курс по правилата за движение по пътищата - теоретичен и практически - на всеки 5 години с изпит

Ефекти: В България в последните 20 години се наложи практиката на изкупуване на отпадъка на автоиндустрията на Запада и днес българинът кара коли втора ръка на по 20 -30 год.  Единственият начин да се отървем от стария опасен автопарк и да не позволим замяната му със също толкова опасен е да се спре практиката на внос на стари автомобили и да се въведат горепосочените забрани. Със съжаление трябва да кажа, че когато българинът застане зад волана, той става друг човек. Смятам, че втората част от моите предложения ще доведат до значително намаляване на броя на ПТП, причинени от водачи, и ще останат само тези, за които е виновна остарялата инфраструктура

 

ix.            Ефективна система за разделно сметосъбиране и обработка на отпадаците

·         Изграждане на заводи за преработка и рециклиране на отделните видове отпадъци

·         Задължително разделно изхвърляне и събиране на отпадъците, базирано на японския модел за събиране на боклука (със съответните глоби при нарушения)

 

x.            Инфраструктура

·         Изграждане на железопътни терминали за превозване на тежкотоварни камиони във всички по – големи български градове и индустриални центрове както и по граничните пунктове на България

·         Забрана за движението на транзитно минаващите камиони по републиканската пътна мрежа и задължаването им да използват железопътен транспорт

·         Доизграждане на магистрали: Тракия, Хемус, Струма, Марица, Черно море и Люлин

·         Изграждане на високоскоростни влакове свързващи балканските столици като алтернатива на въздушния транспорт






Тагове:   българия,   криза,   мерки,


Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: pioner
Категория:
Прочетен: 55683
Постинги: 19
Коментари: 10
Гласове: 29
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930